La Comunitat UJIxPlaneta hem organitzat unes trobades per a parlar del moment crític que estem vivint i què podem fer al respecte. Per a facilitar l’assistència, la repetirem els dies:
- Dimarts 15 de febrer, a les 16.00 a aquesta sala Meet
- Dimecres 16 de febrer, a les 13.30, al seminari JC1-134 (1er pis, edifici C1, FCJE)
- Dimarts 1 de març a les 17.00 a aquesta sala Meet
- Dijous 10 de març a les 12.00 a aquesta sala Meet
- Dimarts 15 de març a les 17.00 a aquesta sala Meet
- Dimarts 29 de març a les 17.00 a aquesta sala Meet
Si no pots vindre però tens interés a participar, en saber més, o vols donar el teu parèixer, contacta’ns a comujixplaneta@uji.es
Seguim avançant cap a un món 3ºC més càlid, una exterminació massiva d’espècies i desigualtats extremes (entre d’altres crisis), que ens porten cap a un planeta inhabitable.
El més espantós de l’emergència climàtica i la resta de crisis sistèmiques no és que amenace la supervivència de la humanitat, sinó que, com a espècie, sabem què ho està causant i sabem com parar-ho, però ens neguem a fer-ho.
Davant del fracàs de governs, mitjans de comunicació i institucions acadèmiques, la comunitat científica comença a assumir que ja no és prou evidenciar i publicar fets i riscos, que, per a promoure els canvis necessaris, cal provar altres vies.
La Rebel·lió Científica (Scientist Rebellion) és un moviment internacional de persones científiques que senten el deure moral d’exposar a la societat la gravetat d’aquesta emergència mitjançant la desobediència civil no-violenta. L’objectiu és mobilitzar al mon científic i acadèmic, inclosos per suposat l’estudiantat i el personal d’administració i serveis.
La ciència porta dècades publicant articles, estudis i informes, alertant la ciutadania i presentant evidències als governants. Però les emissions continuen augmentant, els recursos segueixen esgotant-se i els governs segueixen subvencionant la indústria dels combustibles fòssils.
El consens científic indica que ens enfrontem a una catàstrofe imminent, que en pocs anys es produirà un punt d’inflexió climàtic irreversible. Ha arribat el moment de passar a l’acció, per demostrar que ens prenem seriosament les nostres advertències.
La història mostra que un mitjà molt eficaç per al canvi social ràpid és l’acció directa massiva no-violenta. I la comunitat científica és una de les més fiables de la societat.
El moviment Scientist Rebellion (SR) convocarà més de 1.000 persones científiques i acadèmiques de 20 països, de tots els continents, que s’uniran per aquesta causa comuna la setmana del 4 al 9 d’abril de 2022.
La rebel·lió d’abril consistirà en:
- VAGUES ACADÈMIQUES durant tota la setmana, que aturaran la nostra feina i/o ensenyaràn a l’estudiantat sobre l’emergència climàtica i ecològica.
- ACCIONS DE DESOBEDIÈNCIA CIVIL NO-VIOLENTA d’alt nivell a més de 20 països de tots els continents.
- XERRADES obertes (per a informar sobre l’emergència climàtica), ENGANXADA de cartells amb articles científics i MANIFESTACIONS.
MÉS INFORMACIÓ:
SR té programades xerrades setmanals, on científics de prestigi que ja s’han unit exposen per què és vital actuar ara.
Cicle de conferències en castellà o en anglès (amb traducció en directe al castellà): El paper dels científics en un planeta en crisi.
Més info sobre la mobilització d’abril.
Conferència “The University in times of climate and ecological crisis. A talk and open discussion on acadèmia and climate activisme”, Dr. Charlie Gardner.
Xerrada de membres de Rebelión Científica.
Els crits de la ciència, als quals ningú no fa cas:
Underestimating the Challenges of Avoiding a Ghastly Future, Corey J. A. Bradshaw, et al.
World Scientists’ Warning of a Climate Emergency, William J Ripple, et al.
Scientists’ warning on affluence, Thomas Wiedmann, et al.
Climate tipping points — too risky to bet against, Timothy M. Lenton, et al.
Making Peace With Nature, UNEP – UN Environment Programme
IPCC 2018: Summary for Policymakers
La ciència evidencia que la mobilització aconseguix resultats:
How social movements contribute to staying within the global carbon budget: Evidence from a qualitative meta-analysis of case studies, May AyeThiria, et al.
Movements shaping climate futures: A systematic mapping of protests against fossil fuel and low-carbon energy projects, Leah Temper, et al.
Why Civil Resistance Works: The Strategic Logic of Nonviolent Conflict, Maria J. Stephan, Erica Chenoweth
Exemples d’activisme científic:
We Are Living in a Climate Emergency, and We’re Going to Say So, Mark Fischetti
Scientists block Scotland bridge to protest ‘failed’ COP26 conference, Earth Journalism
21 científicos arrestados en Glasgow por bloquear un puente en protesta por el clima, El Confidencial
The tragedy of climate change science, Bruce C. Glavovic
Scientists must act on our own warnings to humanity, Charlie J. Gardner & Claire F. R. , Wordley
Scientist Rebellion: researchers join protesters at COP26, Tosin Thompson