Comunitat UJIxPlaneta denunciem la col·laboració de la Universitat Jaume I amb Ecoembes

La Universitat Jaume I ha anunciat recentment que està col·laborant amb Ecoembes i que participa en el programa RECICLOS, que aquesta empresa ha posat en marxa, instal·lant contenidors al campus. Des de l’associació Comunitat UJIxPlaneta denunciem que la universitat faça costat a Ecoembes, empresa responsable de gestionar els residus d’envasos a Espanya i la gestió dels quals està posada en dubte des de fa molt temps.

Si Ecoembes, com a responsable de la gestió dels residus, tinguera com a prioritat millorar la preocupant situació de contaminació per residus d’envasos, impulsaria mesures encaminades a la reducció d’envasos i a la seua reutilització. En canvi, bloqueja la posada en marxa al nostre país d’un sistema de retorn d’envasos (funcionant perfectament en més de 40 països del món, molts a Europa), que sí que reduiria el nombre d’envasos, maquilla xifres de reciclatge, incloent en el percentatge de reciclatge els residus que acaben en abocadors, incineradores, magatzems il·legals o exportats a altres països i, a més, gasta milions d’euros en publicitat i en greenwashing i fomentar el reciclatge (que en la seua major part no és tal). No qüestionem la funció que té el reciclatge, però aquesta ha de ser l’última opció, després de la reducció i la reutilització, no la primera com ens diu Ecoembes. Especialment sabent que no s’arriba a reciclar ni el 25% d’envasos plàstics, malgrat les xifres que ens compta Ecoembes i que cap administració audita.

Com és ben sabut, els ingressos d’Ecoembes depenen dels envasos que es consumeixen, no dels que es reciclen. Això genera un clar conflicte d’interessos, ja que Ecoembes està formada per les mateixes empreses que posen tots aquests envasos en el mercat (envasadores, empreses de matèries primeres i empreses de distribució i comerç). Ens trobem amb que, els qui posen els envasos en el mercat són els mateixos que estan guanyant diners amb la seua posterior gestió. S’entén perquè, que no tinguen gens d’interés a solucionar els problemes del plàstic i altres residus. Per a Ecoembes, quants més residus, més beneficis.

Sabent tot això (i molt més que es coneix gràcies, entre altres, a l’informe que en 2020 va publicar Greenpeace), denunciem la col·laboració de les administracions públiques amb l’empresa i denunciem que la Universitat Jaume I participe en l’última falsa solució d’Ecoembes: RECICLOS. Aquest programa, seguint la línia d’Ecoembes, no contribueix a la reducció d’envasos. Més aviat tot el contrari, promou el seu ús ja que, a més envasos més premis per al ciutadà “responsable”. En la nota de premsa, en la qual alarmantment s’ha adoptat el discurs de l’empresa, l’UJI afirma que aquesta iniciativa s’emmarca dins de la seua aposta per reduir el consum de plàstic. Ens preguntem com depositar envasos en un contenidor pot reduir el consum.

És ofensiu que les administracions públiques, que diuen estar preocupades per la crisi ecològica col·laboren en el descarat greenwashing d’una empresa com Ecoembes. No sols estan col·laborant en els problemes mediambientals generats pels residus, sinó que estan dificultant, encara més, el poder solucionar-los. Confonen a la societat fent-los creure que no hi ha res del que preocupar-se quan haurien d’estar dient la veritat a la ciutadania perquè aquesta puga actuar en conseqüència i es puguen prendre mesures realment efectives. Farien menys mal si no feren res.

Des de l’associació hem demanat a la Universitat Jaume I, a través d’un escrit formal dirigit al Vicerectorat de Campus i Vida Sostenible, la retirada de les màquines al campus i el cessament de tota col·laboració amb Ecoembes.

Pots consultar l’informe de Greenpeace ací

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *