Qui som

Som un col·lectiu integrat per persones vinculades a l’UJI (estudiantat, professorat i personal d’administració i serveis), i també sense vinculació, preocupades per la crisi global que s’evidencia a través del canvi climàtic accelerat, la creixent degradació ambiental i ecosistèmica o l’alarmant pèrdua de biodiversitat, entre d’altres.

Perquè la Comunitat UJIxPlaneta

Perquè el món està en una crisi global.

Perquè és una situació d’emergència.

Perquè estem portant al planeta cap a un horitzó de destrucció de magnitud desconeguda. 

Perquè el temps per a actuar és molt breu. I els canvis a emprendre descomunals. 

Perquè ja no estem parlant del futur. Estem exterminant espècies i poblacions a ritmes d’extinció massives. Hem alterat el sistema climàtic i degradat la major part dels ecosistemes terrestres i marins. 

Perquè no aconseguim assimilar el fet que som part de la natura, que depenem profundament d’ella, i que estem actuant contra allò que sustenta la nostra vida. 

Perquè les causes són conegudes: un model socioeconòmic basat en un creixement infinit que no respecta els límits ni els ritmes planetaris. Les enormes quantitats d’energia, materials i aigua que consumim, a més de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i dels residus generats, sotmeten el planeta a una pressió inassolible.

Perquè la solució implica descarbonitzar l’economia. I ho hem d’aconseguir en menys de 10 anys. En l’actualitat el consum de combustibles fòssils representa el 82% de tota l’energia primària. Sabem que les energies renovables ens podran aportar com a molt un 30% del consum energètic actual. Per això mateix, caldrà generar nous models de producció, de distribució, de consum, de mobilitat, d’energia, d’alimentació, etc.

Perquè també hem d’aprendre a conviure amb un clima inestable i perillós. Això i la degradació dels sòls provocarà una baixa productivitat dels cultius. Per no parlar de l’escassetat d’aigua dolça, la contaminació, els incendis descontrolats, l’augment del nivell de la mar o les noves malalties.

Però sobretot perquè tenim l’oportunitat de repensar la nostra societat i els nostres models de vida. Podem millorar les relacions personals i amb el planeta. Podem aspirar a construir noves societats on els valors veritablement humans (i no els econòmics) estiguen en la base de les relacions entre les persones i amb la natura que ens sustenta.