Qui som i què volem

Qui som

Som un col·lectiu integrat per persones vinculades a l’UJI (estudiantat, professorat i personal d’administració i serveis), i també sense vinculació, preocupades per la crisi global que s’evidencia a través del canvi climàtic accelerat, la creixent degradació ambiental i ecosistèmica o l’alarmant pèrdua de biodiversitat, entre d’altres.

Perquè la Comunitat UJIxPlaneta

Perquè el món està en una crisi global.

Perquè és una situació d’emergència.

Perquè estem portant al planeta cap a un horitzó de destrucció de magnitud desconeguda. 

Perquè el temps per a actuar és molt breu. I els canvis a emprendre descomunals. 

Perquè ja no estem parlant del futur. Estem exterminant espècies i poblacions a ritmes d’extinció massives. Hem alterat el sistema climàtic i degradat la major part dels ecosistemes terrestres i marins. 

Perquè no aconseguim assimilar el fet que som part de la natura, que depenem profundament d’ella, i que estem actuant contra allò que sustenta la nostra vida. 

Perquè les causes són conegudes: un model socioeconòmic basat en un creixement infinit que no respecta els límits ni els ritmes planetaris. Les enormes quantitats d’energia, materials i aigua que consumim, a més de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i dels residus generats, sotmeten el planeta a una pressió inassolible.

Perquè la solució implica descarbonitzar l’economia. I ho hem d’aconseguir en menys de 10 anys. En l’actualitat el consum de combustibles fòssils representa el 82% de tota l’energia primària. Sabem que les energies renovables ens podran aportar com a molt un 30% del consum energètic actual. Per això mateix, caldrà generar nous models de producció, de distribució, de consum, de mobilitat, d’energia, d’alimentació, etc.

Perquè també hem d’aprendre a conviure amb un clima inestable i perillós. Això i la degradació dels sòls provocarà una baixa productivitat dels cultius. Per no parlar de l’escassetat d’aigua dolça, la contaminació, els incendis descontrolats, l’augment del nivell de la mar o les noves malalties.

Però sobretot perquè tenim l’oportunitat de repensar la nostra societat i els nostres models de vida. Podem millorar les relacions personals i amb el planeta. Podem aspirar a construir noves societats on els valors veritablement humans (i no els econòmics) estiguen en la base de les relacions entre les persones i amb la natura que ens sustenta.

Què volem

Coneixem bé la informació sobre la crisi global des dels anys 70 del segle passat. En les dècades següents, la ciència no ha deixat d’aportar evidències del camí cap al desastre que hem estat seguint. Malgrat disposar de tantes dades, bona part de la societat (incloent la comunitat universitària) no és conscient de l’estat del món en què vivim ni del món cap al qual anem. I aquesta desinformació dificulta tant els canvis individuals, com els col·lectius.

Les institucions acadèmiques han de liderar la tasca col·lectiva de donar atenció i prioritat a la desestabilització climàtica en curs i a la preservació i protecció dels béns i serveis ambientals comuns, cada vegada més deteriorats.

Entenem que la Universitat té una responsabilitat ineludible davant la societat i un potencial enorme per a ajudar en aquest repte, que és sense dubte el major al qual mai s’ha enfrontat la humanitat.

La universitat té la capacitat de modelar els valors, generar i transmetre els coneixements, així com fomentar les habilitats que ens han de moure cap a models de vida sostenibles, segurs, resilients, igualitaris i justos.

Per això, volem promoure i donar suport a aquelles accions que es poden (deuen) dur a terme des d’una Universitat que aposte per una transformació sociocultural i per un models de vida que ens ajuden a evitar la transformació de la terra en un planeta inhòspit.

Accions que requereixen reorientar tots els àmbits: docent, investigador, gestió del campus, etc. Accions que convertisquen a l’UJI en un referent quant als canvis que les societats hem d’escometre, per tal de no empitjorar la situació i adaptar-nos, amb la màxima qualitat de vida possible, al nou món cap al qual les inèrcies climàtiques, planetàries i ecosistèmiques ens porten.

Què fem

Ens esforcem per divulgar, conscienciar i fomentar canvis davant l’emergència climàtica, ecològica i social, principalment a la universitat, pel seu paper de generadora i transmissora de coneixement, a més de com a model i referent social.

També participem en el grup de treball per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic promogut pel vicerectorat de campus i vida saludable.

Tenim representació en el grup de treball per a la implementació de l’agenda 2030 i els ODS a l’UJI, del vicerectorat d’estudiantat i compromís social, on ens responsabilitzem del subgrup de treball en emergència climàtica.

També participem en el grup de treball per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic promogut pel vicerectorat de campus i vida saludable.

Què demanem

Demanem al Consell de Govern de la Universitat Jaume I:

  1. Que reconega la situació d’emergència climàtica i ecosistèmica i cree una estructura d’alt nivell, dotada de competències, personal i pressupost suficient, per a afrontar transversalment aquest repte.
  2. Que elabore, amb participació de representants dels col·lectius universitaris, un pla integral d’actuació, amb objectius avaluables i alineats amb les recomanacions científiques, i que informe del seu desenvolupament.
  3. Que realitze una auditoria ambiental i social completa i que avalue les pràctiques de les empreses amb les qual mantinga vincles, per a prioritzar les que siguen més sostenibles.
  4. Que assolisca la neutralitat climàtica abans del 2030.
  5. Que la sostenibilitat ambiental i el foment de la justícia social, junt a la resta d’Objectius de Desenvolupament Sostenible, es consideren línies prioritàries i transversals en tots els estudis, en la recerca i en la governança del campus, així com en totes les polítiques universitàries.
  6. Que promoga la transformació cap a nous models socioeconòmics, culturals i ètics capaços de restaurar l’harmonia entre les persones i la resta del planeta. Que col·labore amb altres universitats, institucions i col·lectius per a crear sinergies que faciliten aquestes transformacions.

Què és i què no és la Comunitat UJIxPlaneta

Què sí és la Comunitat UJIxPlaneta:

Una plataforma que aglutina persones de tots els col·lectius de l’UJI. En formen part Estudiantat, PAS i PDI, també SAUJI.

Ens considerem un grup de pressió, en el millor sentit del terme. El nostre objectiu és ajudar i la nostra guia les dades científiques. Ens situem en un espai que ens permet, per un costat, transmetre als òrgans de govern el que diu la ciència i el que sent la comunitat universitària, i per l’altre costat, donar suport a aquelles mesures necessàries però potser impopulars.

És un col·lectiu apartidista. No hi ha cap posicionament ideològic. Senzillament entenem que, en la situació d’emergència en què ens trobem, la prioritat és evitar que el desastre vaja a més.

Tenim lleialtat institucional, independentment de la composició del rectorat. Som membres de l’UJI i ens sentim orgullosos de la nostra Universitat. L’objectiu i els esforços que fem pretenen afavorir la comunitat universitària i, per extensió, tota la societat.

Què no és la Comunitat UJIxPlaneta:

No és un grup de recerca. Encara que en formen part persones que treballen temàtiques relacionades amb el canvi climàtic i la sostenibilitat, la nostra funció no és eixa.

No és una oficina tècnica. Encara que podem fer propostes d’actuació en diferents àmbits, ens limitem a llençar-les, no a fer-ne els estudis tècnics ni implantar-les.

Com pots ajudar

Estem davant un repte gegantesc i necessitem moltes mans i molts caps, ja que les noves regles en les quals haurem de conviure encara no s’han escrit. 

Unint-te  a la Comunitat UJIxPlaneta formaràs part d’un col·lectiu de persones compromeses amb el planeta i la vida que ens sustenta. Formaràs part del canvi que pot corregir el rumb cap al col·lapse i participaràs en la co-creació d’una societat millor. 

Inicialment ens vam organitzar en grups de treball temàtics per a elaborar propostes en diferents àmbits (docència, investigació, difusió, aigua, energia, mobilitat, alimentació, residus, compra verda, qüestions transversals). Una vegada completada aquesta tasca, els grups es tornaran a activar per a organitzar seminaris o tallers, així com per a portar a terme accions de temàtica concreta. Per això, si eres especialista o t’interessa algun àmbit en particular, podràs participar en tants grups com vulgues.

No obstant això, i de manera més transversal, ara mateix la prioritat és augmentar el suport i el nombre de membres per a plantejar i desenvolupar aquelles actuacions que poden impulsar transformacions valentes a l’UJI.

Les tasques que ara estem desenvolupant estan relacionades amb:

  • Presentacions de la Comunitat UJIxPlaneta per les classes de l’UJI
  • Dinamització de xarxes socials (difusió i creació de continguts)
  • Gestió de la pàgina web (actualització i millora del contingut)
  • Creació de continguts per a mitjans de comunicació (notes de premsa, articles, etc.)
  • Replegar informació d’actuacions en altres universitats i institucions.
  • Disseny de cartells, pòsters, pamflets, per a XXSS o difusió d’activitats
  • Recollida i catalogació d’informació, com ara: notícies, articles acadèmics, informes, xerrades…
  • Organització de xerrades, conferències, seminaris, fòrums, taules rodones…
  • Contacte amb altres universitats i col·lectius (crear xarxes i sinergies). 
  • Fer xerrades divulgatives en centres educatius, socials, etc.

Estem en el moment més crític pel qual ha passat mai la humanitat, el futur que ens espera depèn de les decisions que prenem ara…comencem? Pots signar el manifest UJI x Planeta.

Suports institucionals

La Facultat de Ciències Humanes i Socials, la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, l’Escola de Tecnologia i Ciències Experimentals, la Facultat de Salut i l’Escola de Doctorat, han aprovat en Junta de Centre, la seva adhesió al Manifest de la Comunitat UJIxPlaneta.

Així mateix, l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, el Servei d’Assistència Psicològica, la Fundació Isonomía i la Unitat d’Igualtat també s’han adherit:

Per a la Comunitat UJIxPlaneta és molt important comptar amb aquests suports, que agraïm profundament i que ens donen forces per a seguir.

Contacta amb nosaltres

comujixplaneta@uji.es

ujixplaneta

Comunitat UJI x Planeta

@UJIxPlaneta