Demandes de la Comunitat UJIxPlaneta per als nous plecs de contractes de les cantines de l’UJI al 2021

La Universitat Jaume I s’ha esforçat els darrers anys per incorporar en el seu full de ruta iniciatives per a lluitar contra el canvi climàtic i mostrar la seua voluntat de ser respectuosa amb el planeta. En eixa línia, es va signar la Declaració d’Emergència Climàtica en octubre de 2019 i es va elaborar el Pla d’accions per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic en 2020.

L’emergència sanitària actual ha requerit per part de totes les institucions un esforç sense precedents en els darrers mesos del que som molt conscients. Però, l’emergència sanitària no ens pot fer oblidar o subestimar l’emergència climàtica. Dins de les nostres possibilitats, hem d’estar atents i predisposats a fer un esforç, aprofitant qualsevol oportunitat que tinguem per a complir els acords del Pla d’accions de 2020 dins del termini preestablert de 2 anys.

És per això que, conscients de que pròximament es renovaran els convenis amb les cantines, des de l’associació Comunitat UJIxPlaneta ens posem en contacte de nou amb aquest Vicerectorat de Campus i Vida Saludable , per a demanar que s’incorporen directrius de compra verda i comerç just als plecs dels contractes. L’UJI està cridada a ser un referent per a la societat i per això ha d’oferir un model de menjadors més sostenibles i justos amb el medi ambient i les persones.

Iniciatives similars ja s’han implantat en diverses universitats espanyoles i d’arreu del mon i, de fet, són exigides per la CRUE. A més, l’UJI es va comprometre en el seu Pla d’accions per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic a “actuar sobre les contractacions incloent en els plecs de condicions determinats requisits (obligatoris o almenys valorables) que afavorisquen la contractació amb empreses respectuoses amb el medi ambient.”

També, els nous estatuts de l’UJI recullen la necessitat d’incorporar iniciatives que protegisquen el medi ambient: “L’UJI valora l’educació com a participació en la transformació econòmica i cultural del conjunt de la societat i incorpora a les seues activitats, com a instruments d’acció positiva, la millora continuada de la qualitat en tots els seus serveis, el compromís social, el principi de solidaritat, el respecte a la diversitat, la igualtat entre els homes i les dones, la salut, la protecció i millora del medi, la sostenibilitat i la conscienciació sobre el canvi climàtic i el treball per la pau.”

No podem permetre que totes aquestes iniciatives i declaracions d’intencions es queden en paper. Cal actuar per a fer-les realitat.

Per una altra banda, segons la nova llei de contractes públics, la concessió de les cantines pot ser parcial en comptes de fer-ho en bloc com hem conegut que és la intenció de la casa. Sabem que la concessió en bloc és més còmoda, però no per això més responsable. Entenem que hi ha alternatives per a projectes emprenedors i joves, arrelats al territori, prioritzant compres de proximitat, serveis locals, menús adequats als productes de temporada segons les estacions… i amb aquests criteris plantegem les següents propostes concretes:

Social
– Exigir un treball i sou digne per a les treballadores de les cantines*
– Garantir el personal necessari per a mantenir un servei digne i de qualitat

Reducció consum carn
– Incloure el Menú pel Planeta a l’UJI (una opció vegetariana en totes les cantines)
– Evitar la carn de Ternera (la indústria ramadera és responsable de del 15%-18% de l’emissió total de gasos d’efecte hivernacle al món)*

Eliminar plàstics d’un sol ús
– Fomentar l’ús d’aigua de l’aixeta (instal·lar fonts en les cantines i cartells)*
– Eliminar plàstics, envasos i estrís d’un sol ús (fomentar l’ús de recipients propis)*
– Eliminar ampolles d’aigua de plàstic*

Aprofitament dels residus orgànics
– Separació de la brossa orgànica per a fer compost*

Reducció d’emissions
– Proveir amb aliments de proximitat, km 0 (per exemple: a partir de gener de 2022 s’ha de justificar tot producte que vinga de fora del País Valencià)*
– Prioritzar la contractació de matèria primera a la xarxa local de productors ecològics i agroecològics… (per exemple ecograu, peix de la llotja del Grau…) S’inclouran criteris ecològics per a les contractacions a partir de gener 2022*
– Reduir el consum d’aigua i energia (millores en la gestió de l’aigua, eficiencia en els electrodomèstics…)

Menjar ecològic
– Prioritzar aliments ecològics, de proximitat i a granel (incloure criteris ecológics en la contractació)*

Al marge del contracte de les cantines, creiem que podria ser molt interessant posar en marxa un projecte pilot d’alimentació sostenible als menjadors i cafeteries del campus (es pot començar només amb una) a la manera que proposa el OCT, (Observatorio para una Cultura del Territorio):
– Horts ecològics al campus
– Creació o recolzament de la xarxa local d´agricultors i productors ecològics que permet abastir la demanda de la comunitat universitària

Fins aquí la nostra proposta per a implementar millores en les concessions de les cantines de l’UJI en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic. Però no volem acabar sense destacar que aquesta acció pot suposar un punt de partida molt important en dos aspectes de gran repercussió per a la universitat Jaume I:

Per una banda, en quant a visibilització d’accions mediambientals, aspecte també inclòs en el Pla d’accions per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic. És molt important que accions com aquesta, que tindran un impacte directe en la reducció de residus i emissions nocives per al medi ambient, es publiquen i difonguen per tots els mitjans possibles. Els millors resultats s’aconseguirien si ho acompanyarem d’una campanya de sensibilització. Enfortint així la tasca de conscienciació social alhora que es reforça la imatge de l’UJI associada a la preocupació per treballar per un món millor.
Per una altra banda, l’inici cap a una política de Compra Pública Verda (CPV). Aquest canvi en la concessió de les cantines deuria ser un punt d’inflexió a partir del qual, en tots els plecs de condicions de les licitacions que publica l’UJI s’incloguen criteris ecològics. Criteris que, mitjançant una puntuació prèviament establerta, tinguen un pes en el moment d’escollir la millor opció possible. Una millor opció que deurà estar basada sempre en criteris econòmics i ambientals.

Per reforçar tot el que s’ha explicat en aquest document, deixem aquí alguns exemples d’altres universitats espanyoles que poden servir d’inspiració per a aquestes i altres iniciatives futures.

No ens podem quedar arrere:

Universidad de Alcalá (UAH): Pliegos de los concursos públicos para los servicios de cafeterías y comedores, que incorporan directrices de Compra Verde y Comercio Justo
UAH + UPM + UAM: Proyecto para promover los productos alimentarios sostenibles y de proximidad, el consumo responsable y sostenible entre la población joven. Incorporación de productos ecológicos, locales y de temporada en comedores y cafeterías de estas tres universidades públicas madrileñas
Universidad de Valladolid: Guia de compra verde. (Vore pàgina 99 cafeteries)
Universidad de Salamanca: Manual de compra verde. (Vore pàgina 67, cafeteries i menjadors)
CRUE: Declaració de les universitats sobre compra verda

*Propostes en línia amb el Pla d’accions per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *