Hem seleccionat una sèrie de recursos perquè conegues un poc més en profunditat l’actual situació del nostre planeta:
Crisi climàtica
- Climàtica Revista especialitzada en informar i formar sobre la crisi climàtica, les seues causes i les seues conseqüències. Notícies, investigació y anàlisi.
- Climaterra Traduíxen noticies i informes científics rellevants, a més d’aportar publicacions pròpies per a que la principal informació climàtica y sobre el canvi global estiga a l’abast de la ciutadania.
- IPCC El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (en anglès Intergovernmental Panel on Climate Change), és un organisme que depèn de les Nacions Unides encarregat d’avaluar el coneixement científic relatiu al canvi climàtic.
- L’Organització Meterològica Mundial (OMM), (en l’anglès World Meteorological Organization) és una organització intergovernamental depenent de l’ONU.
- Global Weirding whit Katharine Hayhoe, canal de Youtube de la científica Katherine Hay amb videos curts i amens sobre canvio climàtic.
- Climate Change The Facts documental del naturalista David Attenborough per a la BBC.
- El Cambio Climàtico, videos sobre canvi climàtic del famós canal científic QuantumFracture.
Crisi ecològica
- Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (PIBSE) (en anglès Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services o IPBES) és un organisme intergovernamental independent, per enfortir la relació entre els àmbits científic i el legislatiu i polític sobre la biodiversitat i serveis dels ecosistemes
- Informe Planeta Vivo 2020. És la publicació insígnia de WWF, que s’actualitza cada dos anys. Es tracta d’un complet estudi de les tendències de la biodiversitat mundial i la salut del planeta
- La insostenible huella de la carne en España. Diagnóstico del consumo y la producción de carne y lácteos en España. Informe de Greenpeace, Marzo 2018
- Calculadora de huella ecológica
- Our Planet: Our Business, video de WWF International, 2019
Crisi civilitzatòria
- BlogSOStenible. Ecología, Economía, i Sostenibilitat, des dels paísos rics: Aprendre, Ajudar i Gaudir…
- The Oil Crash. Blog sobre la escassetat de combustibles fòssils i les seues repercussions en l’economia i la societat.
- Esencial o menos
- Observatorio de la sostenibilidad. L’Observatori de la sostenibilitat és una associació ciutadana per tal de ser centre de referència en temes com ara el canvi climàtic, la biodiversitat, l’ocupació de terra, la qualitat de l’aire, la contaminació de sòls, però també en aspectes com la desigualtat, la distribució de la riquesa, l’habitatge, l’economia circular o la justícia social.
- Jason Hickel. Jason Hickel és un reconegut i premiat antropòleg econòmic, la seua investigació se centra en la desigualtat global, l’economia política, el postdesenvolupament i l’economia ecològica.
- Usted no se lo cree. Documentada i pedagògica eina de divulgació del canvi climàtic i escassetat energètica que anima a l’acció ciutadana.
- Contra el diluvio. Es proposen donar a conèixer les conseqüències socials del canvi climàtic d’una manera accessible però rigorosa.
- BIRCH.Canal de Youtube de BIRCH, jove activista.
- En el mismo barco. Documental (Rudy Gnutti, 2016) i debat sobre la renda bàsica.
- Carlos Taibo y Antonio Turiel: Foro Enciende la Tierra CajaCanarias 2019. Xerrada entre el científic Antonio Turiel i el sociòleg Carlos Taibo, analitzant l’actual situació sociopolítica i energètica a la recerca de solucions per als nous escenaris que s’acosten.
- Doughnut Economics por Kate Raworth. Documental sobre el llibre L’Economia Rosquilla (Doughnut Economics), de Kate Raworth, en el qual es critica l’economia hegemònica i es proposen les bases d’un nou model econòmic que respecte els límits ambientals i socials.
- The story of stuff. Vídeo sobre el llibre “La história de las cosas”, que mostra el costat ocult dels nostres patrons de producció i consum. En canal de youtube d’aquest projecte tens molts altres vídeos entre els quals destaquen “La história de las soluciones” i “La história del cambio”.
- La Doctrina del Shock Documental, basat en el llibre homònim de la investigadora Naomi Klein.
- ¿Adónde va el capitalismo español?. Sèrie de tres documentals curts sobre el poder, els impactes i les alternatives a les empreses multinacionals espanyoles.
- Réquiem por el Sueño Americano. Documental amb entrevistes a Noam Chomsky, parla del cercle viciós en què es troba el poder, el consum i la desgastada democràcia.
- Esto lo cambia todo: el capitalismo contra el clima. Conferència de presentació del llibre homònim, de la investigadora Naomi Klein en el qual analitza la crisi climàtica en el context del lliure mercat i els sistemes polítics imperants..
Periodisme i documentació independent
Llibres de referència
Ací teniu una mostra de llibres que poden ajudar a entendre millor el mon en què vivim i les causes i conseqüències del model imperant.
- Esto lo cambia todo: el capitalismo contra el clima, Naomi Klein, Paidós, 2014.
- Ante el colapso, Carlos Taibo, Catarata, 2019.
- Ecofeminismo para otro mundo posible, Alicia Puleo, Cátedra, 2011.
- Las cenizas de Prometeo: transición energética y socialismo, Joaquim Sempere, Pasado y Presente, 2018.
- Aún no es tarde. Claves para entender y frenar el cambio climático, Andreu Escrivà, Universitat de València, 2018.
- El Mercado y la globalización, José Luis Sampedro, Destino, 2005.
- Los monocultivos que conquistaron el mundo, Nazaret Castro, Akal, 2019
- Otro fin del mundo es posible, decían los compañeros, Jorge Riechmann, MRA, 2020.
- Thierra. La alteración humana de un planeta, Ricardo Almenar, Delegació d’Energies Renovables i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València, 2019.
- Economía circular – espiral: Transición hacia un metabolismo económico cerrado, Luis M. Jiménez Herrero (Colaborador), Elena Pérez Lagüela (Col.), Ecobook, 2019.
- Perdiendo la Tierra, Nathaniel Rich, Capitán Swing, 2020.
- ¿Quién alimenta realmente al mundo?: El fracaso de la agricultura industrial y la promesa de la agroecología, Vandana Shiva, Capitan Swing, 2018.
- La sexta extinción. Una historia nada natural, Elisabeth Kolbert, Crítica, 2019.
- Less is More: How Degrowth Will Save the World, Jason Hinkel, Windmill Books, 2021.
- Petrocalipsis, Antonio Turiel, Alfabeto, 2020.
- ¡Demasiado tarde para ser pesimistas! La catástrofe ecológica y los medios para detenerla, Daniel Tanuro Sylone, Viento Sur, 2019.
- Como si hubiera un mañana: ensayos para una transición ecosocialista, VVAA, Sylone, 2020.
- Y ahora yo qué hago. Cómo evitar la culpa climática y pasar a la acción, Andreu Escrivà, Capitan Swing, 2020.
- Salidas del laberinto capitalista. Decrecimiento y postextractivismo Alberto Acosta y Ulrich Brand, Icaria, 2017.
- Cambiar las gafas para mirar el mundo, VVAA, Libros en acción, 2019.
- La gran encrucijada, VVAA, Libros en Acción, 2016.
Documentals de referència
Documentals de temàtiques variades que ajuden a veure allà on no arriben els nostres ulls.
- Filmsforaction.org. Lloc web de recopilació i projecció de pel·lícules i documentals orientades a l’activisme .
- The Anthropocene Project: The Human Epoch Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier, Edward Burtynsky Seville International
- 2040, Damon Gameau, GoodThing Productions / Regen Pictures, 2019 .
- Refugiados climáticos: la verdadera catástrofe ambiental, DW Documental, 2019.
- La era de las consecuencias, Jared P. Scott, 2016.
- El cercamiento: la democracia presa del neoliberalismo, Richard Brouillette, 2008 .
- En el mismo barco, Rudy Gnutti, 2016.
- El camino, Francisco Menchón Ortiz; Tomás Suárez, 2013.
- System Error Opitz, Florian Icarus Films, 2018.
- La corporación. (Corporaciones ¿Instituciones o psicópatas?), Mark Achbar; Jennifer Abbott; Joel Bakan; Big Picture Media Corporation, 2004.
- The Economics of Happiness ,Helena Norberg-Hodge, 2011.
Articles de referència
- Apología de la relevancia de las acciones individuales, Luís González Reyes, El Salto, 6/4/2021